Kajak og kanotyper

Generelt om kano og kajak typer

Der findes mange forskellige typer kanoer og kajakker og endnu flere modeller indenfor hver type. Kanoerne og kajakkerne har vidt forskellige egenskaber og brugsområder, alt efter om det drejer sig om konkurrence, dagture, ferier med oppakning eller fiskeri.

Vi vil herunder forsøge at beskrive de enkelte typer / kategorier med de egenskaber de besidder i forhold til kategorien. 

Der kan også findes kanoer og kajakker der kan ligge mellem kategorier og deraf have kombinerede egenskaber.

Sidst på listen ligger der tur kano og Foss kano.

Kapkajak

Kapkajakker er som navnet antyder en kajak udviklet til konkurrence, hvor man indenfor nogle specifikke mål, forsøger at lave den hurtigst mulige kajak kombineret med en stabilitet i forhold til roerens evner og de forhold den skal bruges under.

Kapkajakker er meget lette, lange, slanke, med lang vandlinje og en smal rund bund. De meste ekstreme har så lille stabilitet, at man kun kan holde balancen ved at ro eller med vedvarende støttetag (sculling).

Kapkajakker har normalt ingen skot og styres ved hjælp af et lille ror.

Materialer: Kulfiber/kevlar/glasfiber. 
Vægt: 8-12kg.

Turkajak

Turkajakker er en mere stabil en kajak end kapkajak og dækker et spektrum fra smalle hurtige typer, til de mere brede og begyndervenlige.

Alt efter model, så bruges turkajakker til korte motionsture og til dagture i roligere tempo. Turkajakker har en slank stævn, men bredere agterskib end kapkajakker, samt en lidt fladere bund omkring midten, for at give stabilitet.

Turkajakker har som regel et pakrum agter, således kajakken er synkefri og man kan have lidt tøj og forplejning med på turen. Turkajakker styres ved hjælp af ror.

Nogle turkajakker har også 2 pakrum og dæksliner og benævnes som "Nordisk turkajak" eller "langturskajak" og kan betraktes som en hybrid mellem turkajak og havkajak.

Materialer: Glasfiber, men også kulfiber/ kevlar. Vægt: 12-16kg.

Havkajak

Havkajakker er beregnet til brug på havet og er derfor udstyret med mindst 2 vandtætte skotrum, dæksliner og liner til at stuve grej på dækket.

Havkajakker har en del spring (bananform) der giver gode egenskaber i bølger og en ret flad bund der gør dem betydeligt mere stabile end kap- og turkajakker, med heraf store popularitet. Derudover kan de fyldes og bære megen bagage og bruges til ferieture og ekspeditioner.

Havkajakker findes med enten ror, sænkbar finne eller begge dele. Der findes også hydrauliske finnesystemer og styrbar finnesystemer.

Materialer: Plast eller glasfiber, men kan også være i kulfiber/kevlar. 
Vægt: 23-27kg. (kul/kevlar versioner kan veje ned til ca. 17 kg.)

Fritidskajak

Fritidskajakker er ofte ret stabile havkajak lignende kajakker, men da de ofte er uden vandtætte skotrum i begge ender, bør de kun betegnes fritidskajakker, hvor det umiddelbart er let at bunde, idet gængse redningsmetoder ikke kan gennemføres på dybt vand.

Fritidskajakker bruges ofte af dykkere, fiskere, jægere og folk som bare vil have en nem stabil kajak til små ture tæt på land.

Fritidskajakker har ofte et ganske stort cockpit åbning og kan have ror eller finne.

Materialer: Plast. 
Vægt: 15-25kg.

Sit On Top

Sit on Top er stabile kajakker produceret med et hult synkefrit fartøj, hvor der på oversiden er formet et eller to sæder og nogle trin til at sætte fødderne i.

Denne type kajak har man tidligere mest set hos mange kajakudlejere i Sydeuropa, men der sælges stadig flere og flere af dem i Danmark.

Sit on Top kajakker er meget stabile og da der ikke er noget cockpit, så er det bare at kravle op igen, hvis man er væltet i. Sit on Top er populære som familiens legetøj ved sommerhuset og kan ud over leg ved stranden også bruges til fiskeri og jagt.

Materiale: Plast. 
Vægt: 20-30kg.

Fiskekajak

Fiskekajakker er ofte en udgave af Sit on Top kajakker, som er udstyret med huller og beslag til montering af fistestænger, og stuverum til opbevaring af fangsten. Men der ses også udgaver af fritidskajak typen udstyret med fiskestangsholdere.

Nyt er fiskekajakker der er udstyret med et pedalsæt og luffelignende gummiplader under kajakken. Disse giver kajakken en imponerende fart, hvor man kan bruge de kraftige lårmuskler og samtidigt have hænderne frie til andre ting.

Fiskekajakker findes både som en mands og som 2-er og kan have ror.

Materialer: plast. Vægt: 20-30kg.

Oppustelige / foldekakajakker

Oppustelige / foldekajakker er kajakker der kan foldes / pakkes sammen og transporteres fx i bagagerummet på en bil. Som type er det typisk Sit on Top og fiskekajakker der laves som laves som oppustelige / foldekajakker.

De findes både som helt oppustelige, eller semi-oppustelige, der er en kombination af foldbar plastskrog med en oppustelig yder ring.

Enkelte fabrikanter laver også foldeversioner af normale havkajakker, men det er som regel meget dyre løsninger der kun vælges af specielle årsager.

Materialer: Plast/nylon. 
Vægt: 15-25kg.

Surfkajak

Surf kajakker er som navnet antyder, kajakker der er specielt udviklet til at surfe på bølger. Der findes to klasser, hvor den lille klasse kræver store bølger for at surfe, til gengæld er de meget manøvredygtige. Den lille klasse ligger dybt og kommer først op på vandet og får stabilitet når de kommer i fart ned af en stejl bølge. Den store klasse er lettere at gå til og kræver knapt så store bølger.

Surfkajakker er fladbrundet med en del spring (bananform) og har et markant knæk fra den flade bund til de lodrette sider. Dette bruges til at få greb i vandet og styring ved at læne sig ind mod bølgen.

Surfkajakker har en til flere finner under bunden, til at lette styring og firhindre sidenlæns glid ned af bølgen.

Materialer: Plast og kulfiber/kevlar versioner

Surfski

Surf Ski kajakker er et nyt skud på stammen der stammer fra den modsatte side af kloden. De kan være op til 6,5m lange, slanke og hurtige og har ret lille stabilitet. De er lukket som en Sit on Top og man sidder i en fordybning, således de ikke kan bordfyldes og synke.

Surf Ski kajakker må betegnes som en hybrid, der kombinerer fart, sødygtighed og evnen til at surfe på bølger uden at disse behøver være så høje og derfor er de også velegnet til indre danske farvande.

Materialer: Plast, glasfiber/kulfiber/kevlar. 
Vægt: 10-20kg.

Waveski

Waveski kajakker er endnu en hybrid, hvor man har forsøgt at kombinere ro effekten fra kajakken med manøvre evner er performance fra surfbrædder til et dynamisk sportsredskab, der gør det muligt at ro ud gennem forholdsvis stor brænding og surfe med samme tekniker som ”stand up surfere” med det ekstra plus, at man sidder fastspændt og kan rulle op, hvis man kæntrer.

Udseendemæssigt ser de ud som et meget tykt surfbræt, med sæde, finner, fodstropper og hoftesele til fastspænding.

Materialer: Plast, glasfiber, kulfiber/kevlar. 
Vægt: 6-12kg.

White Water

White Water kajakker er en massebetegnelse for kajakker beregnet til ræs og akrobatik ned af selv de vildeste floder.

Der findes flere kategorier som fx Playboats, River Runner og Creeker, der hver især er designet til at have forskellige egenskaber til leg på bølger, ture ned af floder til de mest ekstreme vandfald og strømvirvler, for de virkelige specialister og slalom, der bruges til konkurrencer.

Materialer: Plast. 
Vægt: 13-16kg.

Crossover

Crossover kajakker ligner visuelt White Water kajakkerne en del, hvilket også skyldes, at det er en videreudvikling af White Water kajakker af river allround typen, som man har strukket lidt og sat en finne på

Det lidt længere skrog og finde giver Crossover kajakken lidt mere allround egenskaber og er skabt fordi, at man på mange floder også har længere stræk og søer der skal passeres til de næste strømfald. 

For danske forhold, er kajakken særdeles velegnet til leg med bold, surf og leg i bølger, fordi den er så nem at tumle, at selv uerfarne kan have det sjovt i den.

Materialer: Plast. 
Vægt: 8-15kg.

Slalomkajak

Slalom kajakker er kajakker der er specielt udviklet til slalom konkurrencer på WhiteWater vandøb, hvor der er oprettet en bane med stænger der hænger ned over banen og som skal passeres , forlæns, baglæns, forfra og bagfra i forhold til strømretningen. Her gælder det dels om at have den hurtigste tid, men også at undgå at røre stængerne og få straf point.

Der er EM, WM og Ol konkurrencer for denne type og i Danmark ligger denne idræt under Dansk Kano og Kajakforbund.

Kajakpolo

Polo kajakker er specielt designet til kajak polo konkurrencer. De er korte, brede og flade. Den ekstremt flade agterende har minimal bæreevne, således at kajakken kan rejses på højkant og vendes ekstrem hurtigt. Polo kajakker drejer let, er lette at rulle også håndrulle og de har som regel polstrede ender således skader ved sammenstød minimeres.

Polo kajakker har ingen skot og kan kun tømmes ved at blive vippet flere gange over midten. Hjem med sikkerhedsvisir hører også til udstyret.

Der er DM og EM konkurrencer for denne type og i Danmark ligger kajakpolo som idræt under Dansk Kano og Kajakforbund.

Materialer: Plast. 
Vægt: 14-16kg.

Kano

Den almindelige kano som mest anvendes til ferieture, dagsture og pædagogisk arbejde med børn og unge findes i flere udgaver.

De fleste kender nok de flotte, men rundbundede og tunge trækanoer der gennem mange år har været anvendt som udlejningskajakker på danske åer. Men i de senere år er der dels dukket aluminiumskanoer op, men også rigtigt fine glasfiber og plastkanoer med mere allround egenskaber er kommet på markedet.

Materialer: Træ, aluminium, glasfiber og plast. 
Vægt: 25-50kg.

Foss kano

Foss kanoer er som navnet siger, udviklet til anvendelse på floder med fossende vand, hvilket ikke findes i Danmark.

Foss kanoer er noget kortere og bredere end almindelige kanoer og findes både som 2-er kanoer og en mands kanoer og er noget lettere at vende. Derfor er de også populære til leg og teknik, og mange af styretagene minder om dem der også benyttes i havkajak.

Til Foss kanoer findes der formsyede opdriftsposer og sprayskørt, der gør at kajakkerne ikke bordfyldes så meget at de bliver u-manøvrerbare og synker.

Der findes fine BCU kurser i England, samt andre kurser og ture i de nordiske lande.

Materialer: Plast, glasfiber, kulfiber/kevlar. Vægt: 15-25kg.