Beklædning

Kajakbeklædning - sommerhalvår

Når man er på vandet om sommeren, så stiller det ikke nær samme krav til ens beklædning som ved vinterroning og der kan være individuelle forskelle ud fra tur, fartøj og vejr. Men man bør dog have i tankerne, at på varme forårsdage, der kan vandet stadig være koldere end på en kølig efterårsdag og at man rent faktisk kan risikere at ende i vandet.

Herunder vises og beskrives forskellige beklædningsdele, således man har noget at træffe sine valg ud fra. Men en god ide at have i tankerne, at vand køler mindst 20 gange hurtigere end luft og langsommere vandudskiftning øver overlevelsesiden.

Neopren sko / slippers

Neoprensko har samme funktion som neopren sokker og er ofte ret bløde, så man stadig har en fleksibel frihed og kontrol med kajakkens rorsystem. Samtidig har de også en sål, der kan beskytte ens fødder mod sten og lignende.

Kan anvendes af turkajak roere om vinteren, eller som sommersko til havkajakroere.

Neopren støvler 
                                   

Neoprenstøvler har en kraftigere sål der yder større beskyttelse af fødderne. Derfor anvendes der ofte af havkajakroere, idet de træder ret hårdt på fødderne, når de skal bære de tungere havkajakker i land. Neoprenstøvler har også den fordel at de bedre holder ens ankler og underben varme, da de lukker mere tæt mod en våddragts ben.

Den viste model på billedet har et remsystem, der holder støvlen godt fast omkring ankel og vrist, hvilket gør at den ikke så let poser sig ud og bliver løs efter en svømmetur. Støvlen har også en god sål til beskyttelse af trædefladerne og samtidigt har man bevaret noget fleksibilitet ved ikke at have fuld sål under svangen.

 

Neopren Long John våddragt           

                       

Neopren våddragter (Long John) er den beklædningsgenstand med den største sikkerhedsmæssige betydning for roere i normale ro sæson (2/3 dele af året). Den ærmeløse Long John type er populær, fordi den giver stor frihed til at ro ubesværet.

Neopren tykkelserne ligger typisk på 3-5mm og dels kan der også være en del forskel på den overflade belægning der er udenpå neoprenen. Den åbne cellestruktur i neoprenen der tillader vandet i at lægge sig ind i cellerne, giver også en stor overflade der køler i vinden. Derfor anbefales neoprendragter med en skind lignende belægning.

Våddragten vigtigste formål, er at give dig længere komfort og overlevelses tid i vandet i tilfælde af kæntring og kan være afgørende for, at du får tid nok til at foretage egenredning eller makkerredning. Derfor er det vigtigt, at våddragten sikker perfekt til kroppen, for at hindre for stor vandudskiftning. Prøv derfor flere størrelser og fabrikater inden du køber.

Særdeles anbefalelsesværdig til kystnær sejlads om vinteren og allround sejlads i sommer halvåret.

           

Neopren trøjer

Neoprentrøjer finde i flere udgaver og tykkelser, men ligger typisk på 1-2mm. De har en langsommere vandudskiftning end trøjer af typen RashGuard, uld eller svedtransporterende sportstrøjer, og beskytter derfor bedre mod afkøling. Men da de skal sidde kropsnært for at have den beskyttende effekt, er de ikke særlig komfortable at ro i og man kan risikerer hudløshed under armene.

Neoprentrøjen skal sidde tæt til kroppen for at minimere vandudskiftningen ved ophold i vandet og bør bæres under våddragten. Ved nogle fabrikater produceres den med varmereflekterende inderside.

Anbefales til brug under undervisning eller trænings situationer, hvor det at holde sig varm vægtes højere end komfort og bevægelsesfrihed.

Svedtransporterende og uldtrøjer

Svedtransporterende trøjer findes i utallige udgaver og materialer, lige fra de fineste merino uld trøjer og til kunststof trøjer med svedbegrænsende tilsætningsstoffer.

Den vigtigste funktion er at få transporteret sveden væk fra kroppen, så den føles tør og uønsket afkøling minimeres når man fx holder pause. Men det er meget vigtigt at være opmærksom på at dehydreringen er stor, idet kroppen forsøger at svede endnu mere for at køle sig så længe man er i aktivitet. Test blandt danske soldater i Afghanistan har vist at soldater på patrulje havde mere end dobbelt så stort vandforbrug når de brugte kunststof svedtransporterende trøjer end uldtrøjer.

Uld har fantastiske egenskaber, idet det uld både kan køle, når man har det varmt og kan varme, når man har brug for det. Desuden har uldfibre også en unik evne til at holde en varm, selv om den er våd. Derfor er uld særdeles anbefalelsesværdigt til havkajakroere som inderste lag i en 3 lags beklædning.

Den viste trøje er af RashGuard typen, der er en polyestervævning, der er opkradset på bagsiden, for at opnå uld lignende effekt.

Ro jakke

Rojakker er roerens ydre beskyttelse mod vind, regn og bølgesprøjt og findes i et utal af udførsler fra billige ikke åndbare udgaver til kr. 400,- og til kr. 4.000,- kroners udgaver i Goretex og andre High Tech materialer.

Billige udgaver er ofte en spraytop du lige tager over hovedet i tilfælde af der kommer en regnbyge eller der er blevet lidt køligere. De har en velcro lukning i hals- og håndleds åbning og elastik i livet.

De dyre modeller har som regel tunnel i livet til skørt, latex eller neopren tætning i håndleddet og en semilatex lukning i halsen, der kan gøre halsåbningen næsten tæt, og så har de som regel også en god justerbar hætte med skygge. 

Den inderste del af tunellen kan anvendes som rullelukning i forbindelse med tørbikser og kan på den måse skabe en fleksibel semitæt tørdragt til langt de fleste vinterture. 

Ro jakker af sidstnævnte typer, kan anbefales kano- og havkajakroere til vinterbrug.

Neopren hue

Neopren huer kan være som en ”ekstra trøje” på havet. De består normalt at en 1-2mm neopren og beskytter hoved og hals mod afkøling og kan være en meget vigtig beklædningsgenstand

Den menneskelige hjerne er en vital del af kroppen der kræver en ret konstant temperatur, men som er dårligt isoleret med ganske tyndt hudlag. Da de store hovedpulsårer mellem hjertet og hjernen ligger ret yderligt på halsen, så er de også meget udsat.

Når kroppen begynder at registrere afkøling, sænkes blodtilførslen til de ydre kropsdele som arme og ben, mens gennemstrømningen til hovedet øges og det er derfor at man ved underafkøling kan miste op til 70% varme gennem hoved og hals. Hav derfor altid en neopren hue med når du ror, det er en billig ekstra sikkerhed og så er den rigtig rar at tage på når du fryser efter en vandtur eller kold pause.

Neoprenhuen er også uundværlig under rulletræning. 

Vigtigt at neoprenhuen sidder tæt til hovedet, således uønsket afkøling minimeres.

 

 

                                                                                   

                               
 

Kajakveste

Kajakveste findes i flere udgaver og prisklasser, lige fra enkle modeller med velcro justering uden lommer og til fuldt justerbare veste med flere typer udstyrsspecifikke lommer, trækliner og indbyggede drikke systemer.

For den almindelige roer, der vil en enkelt vest være udmærket. Men ror man længere ture eller leder ture, så anbefales det at have med lommer og evt. forberedt til slæbeudstyr.

For din egen sikkerhed, så køb kun en vest der er har en CE-mærkning eller anden international anerkendt godkendelse fx. ABS

(American Bureau and Shipping). Ved kommerciel sejlads eller udlejning i Danmark, skal vestene altid være CE-mærkede.

                         
  

Ansvar

Husk at du som "skipper på egen båd" er ansvarlig for egen sikkerhed.

Der er meget at vælge i mellem og valget er dit i forhold til dit brug og de forhold du skal ro under. Hvordan er vejret nu, hvordan kan det blive og hvad kan der ske, hvis jeg kæntrer? Det er ting som man især skal have i tankerne, når man ror i den kolde tid. Men husk, at selv på en varm forårsdag, der kan vandet være meget koldt.